vineri, 5 noiembrie 2010

PREMIERĂ SUD-BASARABEANĂ, DE HRAMUL SATULUI UTKONOSOVKA

Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010, Asociaţia "Basarabia" organizează, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, concertul extraordinar al îndrăgitului cantautor, interpretul român de muzică folk DUCU BERTZI.

In memoriam ADRIAN PĂUNESCU...

"Repetabila povară" de Adrian Păunescu, în superba interpretare a altui mare român, actorul Florin Piersic:

miercuri, 3 noiembrie 2010

ALEGERI LOCALE / МЕСТНЫЕ ВЫБОРЫ / 31.10.2010

STIMAŢI CONSĂTENI,
Duminică, 31 octombrie 2010, s-au desfăşurat alegerile locale în Ucraina. În rezultatul scrutinului, în satul nostru, din cei 8 candidaţi învingătoare a ieşit dna Valentina Dachi, actuala directoare a Şcolii-internat pentru copiii cu insuficienţe de dezvoltare mintală din Utkonosovka - instituţie de învăţământ în subordinea Consiliului Regional Odesa.
Procesul electoral s-a desfăşurat în mod paşnic, deşi s-au semnalat foarte multe fraude electorale, aplicate mai ales de membrii comisiilor electorale din cele două secţii de votare: Nr. 17023 (Şcoala) şi Nr. 17024 (Casa de Cultură). Se cunosc foarte bine căile prin care actualul primar a ajuns la post, şi aici este vorba, mai ales, de cumpărarea în masă a voturilor consătenilor. Ceilalţi dintre contracandidaţi au semnalat şi ei, din timp, posibilitatea fraudării alegerilor, sesizând şi organele competente în acest sens. Însă, fără efecte.
Unul din motivele pentru care am candidat la primărie a fost înlăturarea de la putere a familiei Cepoi (Ceapaev), adevărat clan din sat, interesat de privatizarea a tot ce a mai rămas nestingherit. Se ştie foarte bine de apropierea tovarăşului Grigore Cepoi de "prezidentul" moldovenilor din Ucraina Anatol Fetescu. De asemenea cunoaştem foarte bine faptul că în realitate nu dna Dachi va conduce următorii 5 ani localitatea noastră, ci, din umbră, tot tovarăşul Cepoi (deci, şi Fetescu). Cu siguranţă, dna Dachi se bucură de simpatia şi încrederea unui procent important de alegători, însă este şi mai sigur faptul că alte câteva sute de voturi au fost "făcute". Prin aranjamente ale unor membri din comisie sau prin cumpărare de voturi la sume între 50 şi 150 de grivne (5-15 euro). Atât costă, într-un final, pentru unii consăteni, opinia şi aşteptările lor.
Pentru mine personal, în calitate de candidat plasat pe locul 2, realizările electorale nu sunt de neglijat. În spatele meu au rămas 6 contracandidaţi, din care toţi cei 3 foşti primari (Oprea, Culava şi Delighioz), oameni cu experienţă, resurse şi "blat" mare prin administraţiile şi serviciile de stat. Din cele 297 de voturi acumulate nu am cumpărat şi nu am fraudat niciunul, unul dintre principiile mele de viaţă fiind teama (permanentă) de Dumnezeu, la care se adaogă onestitatea faţă de alegători - consătenii mei. Şi dacă tot s-a lucrat intens la înlăturarea mea din cursa electorală, consider că atât openenţii mei politici, cât mai ales seviciile de siguranţă ale Ucrainei sunt conştiente de valoarea şi pericolul pe care-l reprezintă persoana mea pentru acest sistem post-comunist de guvernare locală.
Cea mai importantă realizare o consider a fi definitivarea şi selecţia (naturală) dură a echipei care a fost alături de mine, a adevăraţilor prieteni. Vorba românului: "Apa trece, pietrele rămân".
Am 30 de ani. Mi-ar fi fost oportună şi extrem de utilă funcţia de primar într-unul dintre cele mai mari localităţi cu populaţie românofonă din Ucraina. Însă, rămân în continuare convins de faptul că din alegerile cinstite aş fi avut de câştigat în primul rând nu eu, ci ar fi învins satul nostru străvechi, de neam mare.
Mulţumesc tuturor consătenilor care au ieşit la vot, pentru a-şi susţine candidaţii şi viziunile proprii de viitor al satului. Ştiu că majoritatea cititorilor acestui blog m-au susţinut în campania electorală şi în această frumoasă, dacă nu superbă şi (aproape) perfectă zi de duminică. Vă mulţumesc din suflet pentru sprijin şi pentru gândurile bune.
Nu în ultimul rând, am demonstrat că se poate, dacă se vrea cu adevărat.
Şi asta mai ales pentru că, în ultima perioadă de timp trăiesc o altă etapă, mult mai importantă din viaţă. Etapă prin care este dat de la Cel de Sus să treacă fiecare om. Cu părere de rău, ziua în care veţi afla, stimaţi cititori, prin ce-am trecut în paralel cu perioada alegerilor, se apropie fără pic de tăgadă.
Toate vin la timpul lor.
al Dumneavoastră,
Anatol POPESCU