BISERICA CREŞTINĂ DUPĂ EVANGHELIE (PENTICOSTALĂ)


Apariţia baptiştilor şi a evangheliştilor în Erdec-Burnu datează din perioada interbelică, atunci când la începutul anilor `20 ai secolului trecut se reîntorc în sat soldaţii din Primul Război Mondial. În anul 1927 se practica deja primirea botezului în apă. Confesiunea s-a dovedit a fi destul de populară între localnici, deoarece timp de câţiva ani până la instaurarea puterii sovietice (1940) credincioşii se adunau într-un local în apropierea actualei Case de Cultură. Bineînţeles, idiologia Partidului Comunist al URSS nu permitea dezvoltarea, propagarea religiei, prin promovarea ateismului, astfel încât Casa de Rugăciune a fost naţionalizată.
Timp de mai bine de o jumătate de secol confesiunea, baptistă pe atunci, îşi ţinea slujbele pe la casele credincioşilor, în chirie.
Datorită sporului natural al populaţiei satului, s-a mărit şi numărul credincioşilor după Evanghelie. Către sfârşitul anilor 1980 încăperile particularilor au devenit neîncăppătoare. S-a impus problema construirii unei biserici.
Prin contribuţia exclusivă a credincioşilor din sat a fost elaborat proiectul bisericii. Lucrările au început în anul 1990 şi au durat până în toamna anului 1995. Întreaga activitate a constructorilor a fost coordonată de dl. Petru Popescu, actualmente Pastor al bisericii.

În data de 1 octombrie 1995 a avut loc inaugurarea oficială a Bisericii Creştine după Evanghelie (Penticostală) din Erdec-Burnu/Utkonosovka. Clădirea modernă, de o eleganţă şi frumuseţe impunătoare, este în totalitate opera credincioşilor din sat. La inaugurare a luat parte întreaga comunitate, indiferent de confesiune, precum şi numeroşi oaspeţi din împrejurimile satului, din Ucraina, România, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.


Principala sală dispune de 400 de locuri, echipament tehnic audio şi de proiecţie. De asemenea, funcţionează o şcoală duminicală şi o bibliotecă. Slujbele se desfăşoară în limba română. În fiecare an, în prima duminică a lunii August are loc primirea botezului în apă, care se desfăşoară într-o atmosferă festivă la Vadul cel Mare, în apele lacului Catlabuga. Este o tradiţie care adună numeroşi credincioşi din Sudul Basarabiei.

Adrese de contact:

Petru Popescu, Pastor
Biserica Creştină după Evanghelie (Penticostală)
Str.Cepaev nr.32, 68645/Utkonosovka
Raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina
Tel.: 0038-048-41-49-855