marți, 27 august 2013

MOLDOVENISM SORTIT PIERZANIEI ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUTURI, la Odesa

Mă cam bântuiau gândurile că-s cusute cu aţă albă "straiele moldoveneşti" ale celui mai devotat moldovan al Ucrainei - tovarăşul Anatol Fetescu. Însă, la o navigare mai atentă pe internet constatăm următoarele: la 20.12.1993 este înregistrată, de către Direcţia Regională de Justiţie Odesa ASOCIAŢIA NAŢIONAL-CULTURALĂ MOLDOVENEASCĂ (ROMÂNEASCĂ) DIN REGIUNEA ODESA "LUCEAFĂRUL" (ОДЕСЬКА ОБЛАСНА НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНА АСОЦІАЦІЯ МОЛДАВСЬКА (РУМУНСЬКА) "ЛУЧАФЕРУЛ" http://b2btoday.com.ua/id/2562473), trecută în registru la nr. 24, şi căreia mai târziu i se conferă număr fiscal 25829337. Conducător al organizaţiei apare tovarăşul Anatolii Semionovici Fetescu, care, în calitate de preşedinte al acestei asociaţii ROMÂNEŞTI (chiar şi cu paranteza din titlu!) şi cu ajutorul indubitabil al serviciilor ucrainene de resort (...) înfiinţează la 06.11.1998 Asociaţia Naţional-Culturală a Moldovenilor din Ucraina, a cărei preşedinte preferă să se declare până astăzi.
Cert este că le mai scapă încă, oficial, în titulatura organizaţiei primare un nume firesc, de ROMÂN, trecut în paranteză... Din 1990 şi până în 1997 diplomele de absolvire din şcolile noastre naţionale din Sudul Basarabiei era trecută ca şi limbă de studiu LIMBA ROMÂNĂ. Din 1998 (odată cu înfiinţarea ANCMUhttp://b2btoday.com.ua/id/2507543) româna a fost trecută în paranteză, alături de sovietica denumire de limbă "moldovenească", după care prin 2000 prin ordin direct de la Odesa (sau Kiev?!) învăţământul în cele câteva şcoli rămase NU ARE VOIE să se efectueze decât în moldovenească! Şi păzea care dintre profesori încearcă măcar să se bâlbâie de vreo limbă română!!!
Tovarăşi de la Kiev şi Odesa, dacă tot aţi făcut o gafă şi nu aţi lichidat acel cuvinţel frumos din denumirea asociaţiunii de moldovenişti în frunte cu Fetescu, readuceţi în şcolile noastre şi denumirea de LIMBĂ ROMÂNĂ, una dintre cele mai frumoase de pe glob, şi limbă oficială a Uniunii Europene, spre care se zvoneşte că ne mişcăm, cu paşii alarmanţi de râmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentaţi articolul aici: