Prezentul blog vă propune să faceţi cunoştinţă cu cele mai valoroase aspecte din viaţa satului nostru.
Localitatea Utkonosovka/Erdek-Burnu apare ca fiind una din bijuteriile rurale ale Basarabiei istorice, atât din punct de vedere agricol, dat fiind faptul că este un lider zonal incontestabil în producţia agricolă, cât şi din punct de vedere cultural.
Populaţia satului este de peste 4300 de locuitori (peste 1200 gospodării/case), gospodari cu tradiţie veche, predominând vorbitorii de limbă română. Celelalte etnii prezente în sat (bulgari, ruşi, ucraineni, găgăuzi ş. a.) sunt stabilite mai târziu decât populaţia de bază, mai mult prin intermediul căsătoriilor mixte.
În prezent satul dispune de o aşezare geografică compactă, în cele 21 de străzi ale sale, amplasate perpendicular una faţa de cealaltă, alcătuind câteva zeci de cvartale. Iniţial satul s-a întins de-a lungul malului drept al lacului Catlabuga, însă în prezent constatăm o extindere vizibilă a gospodăriilor particulare către golful Taşbunar - actuala crescătorie piscicolă. Dimensiunile satului sunt de aproximativ 2.5 km / 1.5 km , ocupând o suprafaţă de aproximativ 370 ha .
Comunitatea dispune de:
• Grădiniţă de copii „Albinuţa” – 90 de copii;
• Şcoală de cultură generală cu predare în limba română, treptele I-III (ciclu complet de 11 clase) – 540 de copii, 60 de cadre didactice;
• Casă de Cultură;
• Biserica ortodoxă „Sf. Arh. Mihail”;
• Biserică Creştină după Evanghelie (Penticostală);
• Complex de servicii – atelier de croitorie, frizerie;
• Stadion;
• Ieşiri la malul lacului Catlabuga;
• Dispensar, cabinet stomatologic şi farmacii, ş. a.
De asemenea, în centrul satului este amplasată Şcoală-internat specială pentru copiii cu insuficientţă de dezvoltare mintală – instituţie de învăţământ de nivel regional, aflată în subordinea Administraţiei Regionale de Stat Odesa.
Cooperativa agricolă „Victoria” este principalul agent economic care activează în localitate, fiind în acelaşi timp principalul contribuabil la bugetul local, precum şi unitatea cu cel mai mare număr de angajaţi.
La prima vedere a gospodăriilor particulare atrage atenţia multitudinea de sere improvizate pentru creşterea legumelor, principala sursă de venit constituind-o creşterea şi furnizarea producţiei agricole – legumele, şi în special roşii, varză, ardei dulce, vinete, castraveţi, ş.a.
Progresul social, dezvoltarea agricolă şi bunăstarea materială a populaţiei se datorează în mare parte sistemului de irigare care cuprinde întreaga localitate, astfel creându-se posibilitatea de alimentare cu apă din lacul Catlabuga. Din estimările neoficiale ale specialiştilor CA „Victoria”, anual localnicii furnizează populaţiei din toată Ucraina peste 10.000 de tone de producţie agricolă. În proprietatea particulară a sătenilor sunt înregistrate peste 1.500 de vehicole. Principala piaţă de desfacere a producţiei o constituie oraşul Odesa, situat la 230 km Nord-Est, cu o populaţie de peste 1.500.000 de locuitori.
Localnicii fac cumpărături la cele 27 de magazine din sat, dispun de servicii de telefonie, poştă, Internet, reparaţii auto/vulcanizare, etc.
Casa de Cultură dispune de o discotecă, două biblioteci, sală de spectacole precum şi un muzeu istorico-etnografic al satului. În timp de vară discoteca se ţine în ringul de dans din faţa Casei de Cultură, unde adesea se organizează „Horile Satului” – concerte dansante sub acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară „Dor Basarabean”. La doar câteva zeci de metri, tot pe timp de vară, îşi ţin programul obişnuit disco-barurile „OLVIZ” şi "BELAIA SOVA", difuzând muzică modernă, cu spectacol de lumini de ultimă oră.
În speranţa că vom contribui la o dezvoltare durabilă a satului basarabean, a comunităţii locale din Erdek-Burnu, vă doresc o lectură plăcută a prezentului blog!
Aceasta însă, nu va înlocui nicicând acea senzaţie de plimbare cu barca pe valurile Catlabugăi, specificul şi măiestria bucătăriei basarabene din acest colţ de ţară precum şi ospitalitatea basarabeană autohtonă în general.
Iar dacă în urma acestei cunoştinţei cu Erdek-Burnu, veţi binevoi să vizitaţi aceste meleaguri, vom fi întotdeauna bucuroşi de oaspeţi, realizând între timp faptul că acest proiect este demn de iniţiatorul lui…
Al Dumneavoastră,
Anatol Popescu
deputat în consiliul local Utkonosovka
Domnule, Anatol Popescu, aţi rămas doar dvs. în sudul Basarabiei?
RăspundețiȘtergeredepinde la ce va referiti :)
RăspundețiȘtergerePăi cine mai luptă pentru valorile naţionale? Că nu prea se aude nimic... Bine că şi ai noştri s-au trezit puţin! www.orlovca.com :)
RăspundețiȘtergeresub anonimat este foarte uşor să-i dai cu reproşurile! Poate vă trimit vreun formular de adeziune la Asociaţia "Basarabia" şi să "luptăm" împreună?! ;)
RăspundețiȘtergere