duminică, 14 martie 2010

"PEHLIVANUL SATULUI 2010" - încotro???

Una dintre cele mai vechi tradiţii ale satului Utkonosovka, care datează încă din timpurile în care se numea Erdek-Burnu, este tradiţionala "Trântă", care se organiza de Rusalii (Duminica Mare, Sfânta Treime, "Troiţa"). Treptat, în perioada sovietică competiţia tradiţională de lupte libere s-a extins la festivalul cultural-sportiv anual organizat pe stadionul satului, în aceeaşi zi de Duminică Mare. Ce-i drept, din amintirile consătenilor, au fost câteva tentative de a organiza festivalul de 9 Mai, în stil sovietic, însă încercările au fost zădarnice, întrucât satul oricum se aduna şi de Duminica Mare.
În anul 2002, la iniţiativa antrenorului secţiei de lupte libere Alexandru Cepoi (Căruţaru) şi a conducătorului artistic al ansamblului folcloric "Dor Basarabean" Viorel Popescu, pentru prima dată s-a organizat, a doua zi după festivalul de "Troiţă" prima ediţie a festivalului cultural-sportiv "Pehlivanul Satului". În cele din urmă, acest festival a devenit tot mai popular, organizându-se tradiţional, spre deliciul amatorilor de lupte libere şi folclor autentic sud-basarabean, pe terenul de dans al Casei de Cultură.  Tradiţional, timp de 8 ani de zile festivalul s-a organizat la iniţiativa acestor doi entuziaşti, care adună în jurul lor alţi peste 100 de participanţi, de la mic la mare, artişti sau sportivi, adevăraţi patrioţi ai satului.
Cunoscând situaţia precară în care se află baza materială a sălii de lupte libere, în care nu există până în ziua de azi un sistem de încălzire, grup sanitar, echipament sportiv, ş.a. necesităţi pentru practicarea sportului, în anul 2007, în baza unui proiect al Asociaţiei "Basarabia" (preşedinte Anatol Popescu) a fost procurat un nou covor de lupte. Inaugurarea noului ring a avut loc la 28.05.2007, la cea de-a VII-a ediţie a festivalului. Pentru ediţia anului 2008, tot Asociaţia "Basarabia" a donat câteva seturi de tricouri şi ghete pentru lupte libere către secţiile sportive din Utkonosovka (Erdek-Burnu), Oziornoe (Babele), Orlovka (Cartal) şi Anadol (Dolinskoe).

Altfel a fost situaţia în 2009. La cererea organizatorilor tradiţionali ai manifestării de a organiza cea de-a VIII-a ediţie a "Pehlivanului Satului", primarul Dumitru Oprea a replicat: "Veţi organiza în afara satului, şi aşa dacă vă voi da eu voie!!! Anul acesta organizator este Grigorii Grigorievici Cepoi, cu Asociaţia moldovenilor a lui A. Fetescu!!!". Ce-i drept, până la urmă satul a avut parte de două festivaluri, organizate în acelaş timp: unul lângă Casa de Cultură, "organizat" de neamurile tovarăşului Cepoi G. G. (în sat cunoscut ca Чапаев), având 4 luptători şi ca premiu special un berbec donat de Cooperativa Agricolă "Victoria" (adică tot din banii satului "moldovenii" lui Fetescu ne organizează sărbători!). Cel de-al doilea festival, al tradiţionalilor organizatori s-a deplasat la 3 km Nord, pe malul lacului Catlabuga, în atmosferă de iarbă verde, cu tot alaiul de sportivi şi artişti, şi public dornic de adevărată tradiţie şi sărbătoare.
Până la urmă, cel mai mult au pierdut acei bătrâni ai satului, care în baston au ajuns la Casa de Cultură, ca să vadă frumoasele ediţii anterioare, pentru ca în 2009 să se dezamagească de marele "ordin" al primarului, dictat de un anumit G.G.Cepoi.
În scopul de a nu mai permite monopolul în sat familiei lui G.G.Cepoi, cu primarul Oprea D. A. cu tot, la 02.03.2010 antrenorul Alexandru Cepoi şi conducătorul "Dorului Basarabean" Viorel Popescu au depus la primărie o cerere pentru organizarea la 24 Mai 2010 a ediţiei a IX-a a Festivalului cultural-sportiv tradiţional "Pehlivanul Satului", pe care o anexăm la prezentul articol. Din răspunsul preventiv al primarului, am înţeles că ar dori dumnealui să fie mare organizator (neavând buget, şi necontribuind cu 1 grivnă niciodată la cheltuielile manifestării), iar sportivii şi artiştii - să ia şi ei parte, că doar n-or sta degeaba acuma! Urmează ca asupra cererii celor doi organizatori să se pronunţe consiliul local de deputaţi, în termen de 30 de zile... Oare se va mai repeta "poziţia" primarului de anul trecut?!
...................................
La 12.03.2010 domnul primar Oprea s-a grăbit să răspundă celor doi organizatori tradiţionali ai "Pehlivanului Satului", prin următorul bileţel, care nu are aspect nici oficial de hotărâre a consiliului local, nici de dispoziţie a primarului, aşa, o "scrisoare". Deşi cererea domnilor Alexandru Cepoi şi Viorel Popescu a fost una oficială.
Astfel, cum era de aşteptat, primarul şi-a asumat el iniţiativa de a organiza festivalul "Pehlivanul Satului" din anul acesta, argumentând că primăria a fost iniţiatorul renaşterii acestui festival încă din 2002(!!!), fără să aibă măcar o singură dovadă (hotărâre, buget, totaluri - NIMIC!!!) că ar fi fost vreun primar organizator vreodată. Este incredibil cu ce tupeu iese domn' primar din încurcătură, lăsând pe cei care  adesea din propriul buzunar au organizat o asemenea frumuseţe de manifestare, fiind ajutaţi de părinţii copiilor de la "trântă" şi "Dor Basarabean". Cum e cu putinţă să furi tradiţia unui festival întreg, şi să zici că tu l-ai organizat???
Hotărâri ale primăriei au existat cu privire la Festivalul cultural-sportiv de la Duminica Mare, însă niciodată nu s-a dat din banii primăriei 1 grivnă pentru "Pehlivanul Satului", care este sărbătoare distinctă de cea de la "Troiţa".
Ne rămâne să aşteptăm organizarea acestei competiţii sportive de către primar (şi G.G.Cepoi, evident!) şi rezultatele acesteia. Există, însă, riscul, ca prin preluarea organizării "pehlivanului" de către oameni care habar nu au cu ce se mănâncă sportul şi cultura, această tradiţie să dispară cu desăvârşire. Oare peste alţi 50 de ani va mai avea cine să o renască???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentaţi articolul aici: